Laagste prijsstijging koopwoningen in 9 jaar

Bestaande koopwoningen waren in januari ruim 1% duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de stijging bijna 3%. Het is de laagste prijsstijging jaar op jaar in bijna 9 jaar.
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

Bestaande koopwoningen waren in januari ruim 1% duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de stijging bijna 3%. Het is de laagste prijsstijging jaar op jaar in bijna 9 jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.


Prijzen koopwoningen

Ten opzichte van december is de prijsindex bestaande koopwoningen in januari met 1,5% gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022. Daarna daalde de prijsindex tot januari vijf maanden op rij. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in januari 93% hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in januari € 424.681.


Verkoop bestaande koopwoningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in januari 13.126 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 7% minder dan een jaar eerder.


Laagste prijsstijging koopwoningen in 9 jaar

Wat doet de huizenmarkt?

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen met betrekking tot de huizenmarkt:


Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

 • Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?
  In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen deze economen zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen.
 • Huis en hypotheek: wat verandert er voor u?
  Regelingen om uw woning te verduurzamen, schenken voor een eigen woning wordt (veel) minder aantrekkelijk. Wat verandert er voor u? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw (toekomstige) huis en hypotheek.
 • Geld lenen voor verduurzaming met 0% rente 
  Iedere euro die u investeert in de verduurzaming van uw woning verdient u terug, maar wat als u het geld niet heeft voor zo'n investering? Dan kan geld lenen een goede optie zijn. Zeker als u over de lening geen rente hoeft te betalen.
 • NHG
  Nationale Hypotheek Garantie in 2023
  Kiest u voor NHG dan krijgt u meer zekerheid én korting op de hypotheekrente, maar de garantie kost ook geld. Dit moet u weten als u een hypotheek met NHG wilt afsluiten.