Vakantiespecial 2018


Wij leveren graag een bijdrage aan uw vakantieplezier met 10 handige tips die kunnen voorkomen dat uw vakantie in het water valt.
Wij wensen u een fijne, onbezorgde vakantie!



TIP 1)    Check uw vakantieverzekering(en)



Verzekering bij reisbureau of online boeking vaak niet de juiste keuze

Een veilige reis begint bij de keuze voor een betrouwbaar reisbureau. Wilt u zeker weten dat u goed zit, boek dan bij voorkeur bij een reisbureau dat is aangesloten bij de ANVR en SGR. Pas ook op dat u niet zomaar een reis- en of annuleringsverzekering afsluit bij het boeken van uw reis. Onderzoek van de Consumentenbond heeft aangetoond dat medewerkers van een reisbureau vaak een dure of te uitgebreide dekking adviseerden. Let ook op als u online een vlucht of hotel boekt. Vaak staat het vinkje ‘annuleringsverzekering’ standaard al aangevinkt. Dit zijn meestal dure verzekeringen. Vergeet niet het vinkje uit te zetten.

Medische kosten in het buitenland

Uw zorgverzekering is ontoereikend voor medische verzorging in het buitenland. Zorg er daarom voor dat uw reisverzekering dekking biedt voor medische kosten in het buitenland. Vraag ook meteen een European Health Insurance Card aan. Daarmee kunt u in veel landen voorkomen dat u de rekening voor moet schieten.


Wij adviseren u graag!

Er komt veel kijken bij de keuze voor een goede reis- en annuleringsverzekering. Wij zijn hierin gespecialiseerd en kennen de voor- en nadelen van veel aanbieders. We stemmen de verzekeringen ook af op uw overige verzekeringen, zoals uw zorgverzekering. U profiteert dan van zekerheid die op uw situatie is afgestemd én u voorkomt overlapping (en dus teveel betalen).


Zelf checken:

Wilt u zelf onderzoeken of u het goed geregeld heeft dan kunt u gebruik maken van de tool van Wijzer in Geldzaken. Zij  hebben een handige tool ontwikkeld om te checken of u uw geldzaken goed heeft geregeld en of u goed verzekerd op reis gaat.


Schade in het buitenland. Wat moet u doen?

Het is al vervelend genoeg als u schade heeft in het buitenland. Eenmaal thuis wilt u niet te horen krijgen dat u tijdens uw vakantie bepaalde procedures moest volgen om voor dekking in aanmerking te komen. Volg daarom bij schade in het buitenland altijd onderstaande tips op.

  • Zorg ervoor dat u altijd uw verzekeringsgegevens en het telefoonnummer van de alarmcentrale bij de hand heeft.
  • Overleg bij schade altijd met uw verzekeraar of met ons.
  • Laat in het buitenland bij verlies of diefstal van waardevolle papieren of spullen altijd proces verbaal opmaken door de politie. Vraag dan ook altijd een kopie van het aangiftefomulier.
  • Laat bij vermissing of beschadiging van ingecheckte bagage bij vliegreizen een ‘Property  Irregularity Report’ opmaken.
  • Maak altijd foto’s van schade.

Meer informatie:



Tip 2)    Download handige apps voor op vakantie




Handige apps

Handige apps kunnen u bijstaan in geval van nood of juist om vervelende situaties te voorkomen. Wij hebben een aantal handige apps voor u op een rijtje gezet. Mist u een app? Laat het ons weten.

Buitenlandse zaken reisadvies app

De buitenlandse zaken reisadvies app bevat:

  • Actuele reisadviezen, met praktische kaarten. Hierdoor bent u altijd en overal op de hoogte van de mogelijke veiligheidsrisico’s in het land van uw bestemming.
  • Informatie over wat u kunt doen in noodgevallen, bijvoorbeeld als u uw paspoort verliest.
  • Contactgegevens van alle Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland. Via gps vraagt u de route naar de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging op.
  • Informatie tijdens grote internationale evenementen

Download:

Google Translate app

De Google Translate app bevat:

Geen taalbarrière staat u nog in de weg met de Translate app van Google. Deze briljante app vertaalt tussen 80 talen, waaronder Nederlands, Arabisch, Fins en Chinees. Tik woorden of zinnetjes in of laat iets inspreken en vertalingen uitspreken.

Download:

Douane reizen app

De douane reizen app bevat:

Met de app kunt u vooraf berekenen of u belasting moet betalen voor producten die u meeneemt uit het buitenland. In de app vindt u ook informatie over wat u wel en niet mag meenemen op reis naar Nederland. Met de app kunt u ook valuta omrekenen en foto’s van aankoopbonnen bewaren. Zo kunt u bij terugkomst in Nederland laten zien dat u producten voorafgaand aan uw reis hebt gekocht. Voor die producten betaalt u geen belasting.

Download:

Schiphol app

De Schiphol app bevat:

  • Vul uw vluchtnummer, herkomst, of bestemming in en de Schiphol app helpt met de meest actuele tijden en locatiegegevens op de luchthaven. Ook wijzigingen kunnen onmiddellijk via de app doorgegeven worden.
  • Op basis van uw locatie op Schiphol navigeert u eenvoudig naar de juiste check-in balie en boarding gate. Uw favoriete winkels of restaurants op Schiphol zijn ook snel in de Schiphol app gevonden.
  • Vanuit huis kunt u een parkeerplaats op Schiphol uitzoeken met keuze uit onoverdekt of overdekt, op loopafstand van de vertrek- en aankomsthallen of een goede verbinding per bus.

Download



Tip 3)    Pas op met geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen



Voorkom problemen met de douane

U moet er niet aan denken dat u in een vreemd land problemen krijgt met de douane. Let daarom extra op als u medicijnen gebruikt. In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten namelijk streng verboden. Op het overtreden daarvan staan strenge straffen.

Opiumwet

Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt onder andere voor slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Valium, Seresta), sterke pijnstillers (bijvoorbeeld Morfine), ADHD-middelen (bijv. Ritalin, Concerta) en medicinale cannabis.

Meer informatie:




Tip 4)    Check officiële zaken en papieren



Geldigheid identiteitsbewijs en visumplicht

In sommige landen mag uw identiteitsbewijs niet binnen een bepaalde periode verlopen (uw paspoort moet bijvoorbeeld nog minstens een half jaar geldig zijn). Voor sommige landen heeft u een visum nodig. Houd er rekening mee dat de aanvraag van zo’n visum enige tijd kan duren. De maximale verblijfsduur loopt per land ook sterk uiteen.

Reizen met minderjarige kinderen

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig als ze naar het buitenland reizen. Zij moeten zich kunnen legitimeren als ze naar het buitenland reizen, maar ook als zij zorg nodig hebben. Bijschrijvingen van een kind in het paspoort van de ouders zijn niet meer geldig.

Meer informatie:




Tip 5)    Op vakantie met de auto


Zorg voor ontspanning

Als er iets mis gaat onderweg is vermoeidheid vaak de oorzaak. Begin daarom uitgerust aan uw reis. Stop onderweg genoeg en rust uit om fris en alert te blijven tijdens de rit. Neem ook voldoende water en eten mee voor onderweg.

Onderweg

Zorg dat uw auto goed onderhouden is. Neem uw rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart en een schadeformulier mee en houd deze papieren binnen handbereik. Controleer ook of uw rijbewijs in het land van bestemming geldig is. Wellicht heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Houd ook rekening met lokale wetgeving. In Frankrijk moet u bijvoorbeeld zelf alcoholcontroles bij u hebben en in Zwitserland delen ze zware boetes uit voor flitsmelders in uw navigatiesysteem.

Meer informatie:



Tip 6)    Uw laptop, smartphone of tablet mee op vakantie


Telefoonkosten in het buitenland

Weet u hoe het zit met de kosten van bellen en internetten in het buitenland? Met onderstaande informatie en tips weet u wat u kunt verwachten.

Meer informatie

Gratis wifi

Tegenwoordig kun u op veel locaties gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk. Zo’n netwerk is echter niet veilig. Ook niet als er een wachtwoord nodig is om van het netwerk gebruik te maken. Een crimineel kan toegang krijgen tot uw apparaat (en uw gegevens) wanneer u inlogt op een openbaar wifi-netwerk. Het allerbeste advies luidt: neem een VPN. U leest er hieronder meer over.

Meer informatie


Dekking voor schade aan of verlies van smartphones niet vanzelfsprekend

De smartphone voert de lijstjes aan van meest geclaimde voorwerpen op vakantie. Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat schade aan uw smartphone volledig is gedekt. De meeste reisverzekeringen hanteren een maximum bedrag voor de vergoeding én een eigen risico.

Meestal is het beter om een kostbaarhedenverzekering of buitenhuisdekking op uw inboedelverzekering af te sluiten. U moet dan wel kiezen voor een verzekeraar die dekking biedt voor schade aan smartphones en tablets. Door de vele schades worden verzekeraars namelijk wel strenger. Wilt u weten welke verzekeraar de ruimste dekking biedt? Wij adviseren u graag!



Tip 7)    Voorkom inbraak in uw woning tijdens uw vakantie




Vakantietijd toptijd voor inbrekers

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn; uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan. Het advies is dus: geef het huis een bewoonde indruk.

Meer informatie:



Tip 8)    Vakantie met jonge kinderen


Lekker genieten

Lekker weer, een heerlijk verfrissend zwembad en daarna lekker aan de barbecue. Dat is pas vakantie! Hieronder vindt u een aantal linkjes naar waardevolle informatie voor uw vakantie met (jonge) kinderen. Inclusief handige checklist, zodat u zeker weet dat u alle babyspullen mee neemt op vakantie.

Meer informatie:




Tip 9)    Vliegen via Schiphol? Houd rekening met lange wachttijden


Lange wachttijden

Check bij uw luchtvaartmaatschappij hoe laat zij adviseren op Schiphol te zijn (Voor vluchten binnen Europa normaliter 2 uur en voor reizen buiten Europa meestal 3 uur) en zorg ervoor dat u op tijd op de luchthaven bent. Zeker als u op een drukke dag vertrekt.

Meer informatie:




Tip 10)    Betalen in het buitenland


Bankpas activeren voor gebruik buiten Europa

Om het risico op misbruik zo klein mogelijk te maken, hebben veel banken de bankpassen voor landen buiten Europa standaard ‘uit’ gezet. Gaat u op vakantie buiten Europa dan moet uw kaart dus geactiveerd worden.

Betalen in het buitenland

  • Voor betalen met een credit card heeft u tegenwoordig ook een pincode nodig.
  • Bewaar uw passen niet bij elkaar.
  • Sla het telefoonnummer van de blokkeerservice op in uw mobiele telefoon.



Aankoopverzekering bij betaling met creditcard

Overweeg om uw aankopen te betalen met een creditcard. Dat heeft als voordeel dat vrijwel alle aankopen voor een bepaalde periode zijn verzekerd tegen diefstal, verlies en schade. Bij de meeste creditcards krijgt u namelijk een gratis aankoopverzekering. Deze verzekeringen verschillen echter wel in hun voorwaarden.